середа, 27 вересня 2017 р.

Приклади фізичних явищ

Механічні, теплові, електричні, магнітні, світлові явища

Обладнання: жолоб, металеві кульки різної маси,  рідинний манометр з теплоприймачем, ебонітова паличка,  електрофорна машина з султанчиками, постійний магніт, магнітна стрілка, опукла лінза, екран.

а) за допомогою жолоба і металевих кульок показати механічну взаємодію, навести приклади механічного руху (рух автомобіля, падіння тіл на землю, гальмування автомобіля, рух космічних апаратів, рух Землі навколо Сонця.)

б) звернути увагу дітей, якщо не торкатися теплоприймача, який приєднаний до манометра, то рідина в колінах манометра знаходиться на одному рівні. Потім прикласти руку до теплоприймача, спостерігати як вода в коліні манометра, яке приєднане до теплоприймача, опускається вниз. Якщо руку прибрати, то рідина повернеться на місце.  Зробити висновок, що повітря від нагрівання розширюється.


 в) Зарядити електрофорну машину, наблизити кульки так, щоб відбувся іскровий розряд. До кульок електрофорної машини причепити султанчики, спостерігати як вони при-тягуються коли приєднані до різних кульок і відштовхуються, коли приєднані до однієї кульки. Зробити висновок що в природі існує два види зарядів, однойменні відштовхуються, різнойменні притягуються
г) розглянути взаємодію постійного магніту з  магнітною стрілкою. Звернути увагу дітей, що магнітна стрілка, якщо нема поблизу магніту, розташовується в магнітному полі Землі. Висновок: магніт має два полюси північний і південний, Земля – постійний магніт.
д) отримати на екрані за допомогою лінзи зменшене зображення вікна. Пояснити що таким способом отримують фотографії, кінофільми.
Лінзи використовують окулярах, мікроскопах, кінопроекторах.

Немає коментарів:

Дописати коментар