вівторок, 26 вересня 2017 р.

Фізичні явища у рідинах і газах


Розчинення фарби у воді

Обладнання: стакан, скляна паличка, фарби, екран.

Наливають в стакан чистої води і встановлюють на демонстраційному столі, позаду стакана ставлять білий екран, щоб створити білий фон. Потім в стакан капають крапельку гуашевої фарби і скляною паличкою розмішують воду.
Звертають увагу на те, що в кожній краплі пофарбованої води, тепер міститься деяка, незначна кількість фарби. Цю кількість можливо ще зменшити, якщо в стакан долити води і знову її перемішати. Нова порція знову виявиться пофарбованою, але значно бліднішою, так як на одиницю об'єму води в цьому випадку припадає менше число частинок фарби.
Таким чином учнів поступово приводять до висновку про  те,  що  будь-яка речовина   при поділі   може бути доведена до дуже малих частинок і найдрібніша частинка, яка зберігає властивості даної речовини, називається молекулою.

Дифузія газів, рідин
Обладнання: флакон з парфумами, колба з чистою водою, марганцевокислий калій.
а) в одному кінці класу розбризкують парфуми. Через деякий час аромат поширюється по всьому класу. Роблять висновок, що молекули парфумів проникли між молекулами повітря, внаслідок дифузії.
б) у колбу з чистою водою кидають кілька кристаликів марганцево-кислого калію і не розмішують. Так як дифузія в рідинах проходить повільно, то циліндр залишають в спокої на декілька днів. З кожним днем видно як марганцевокислий калій проникає в воду.  В кінці  вся вода набуває блідорожевого кольору.
З досліду роблять висновок, що рідини також дифундують, але повільніше ніж гази.

Модель хаотичного руху молекул

Обладнання: прилад для демонстрації моделі броунівського руху; проекційний апарат з пристосуванням для горизонтального проектування.

Прилад встановлюють на проекційному апараті, підго-товленому для горизонтального проектування. В затемненому класі проектують прилад на екран.
Пояснюють учням будову приладу і що він моделює. Кульки зображають молекули, а резинова пробка – маленьку частинку в рідині або газі, яку не видно неозброєним оком, але видно в мікроскоп.
Обертаючи ручку ударного механізму, приводять в хаотичний рух кульки і спостерігають, як внаслідок співударів з кульками рухається хаотично і резинова пробка. Вона рухається внаслідок неврівноваженого бомбардування кульками. Пояснюють, що переміщення резинової пробки моделює переміщення частинки, яке спостерігається в мікроскопі, тобто броунівський рух. Цей рух став дуже важливим дослідним підтвердженням хаотичного руху молекул.

Об'єм і форма рідини.

Обладнання: 2 – 3 скляних посудини різної форми, склянка з водою, ящик-підставка.

Підфарбовану воду, рівень якої позначено на склянці, переливають із склянки в одну з посудин. Показують, що форма об'єму рідини відповідає формі частини об'єму посудини, зайнятої нею. З першої посудини рідину послідовно переливають в інші. При цьому зазначають, що форма об'єму рідини змінюється, а величина його практично залишається незмінною. У цьому впевнюються переливаючи воду з останньої посудини в склянку.
З досліду роблять висновок, що рідина не має власної форми, а набирає форми тої посудини, в якій вона перебуває. Об'єм рідини при таких змінах залишається сталим.
            

Немає коментарів:

Дописати коментар