вівторок, 26 вересня 2017 р.

Застосування фізичних явищ у техніці

Обладнання: модель двигуна внутрішнього згорання, модель парової турбіни, гідравлічний прес, блоки, електронагрівальні прилади (електроплитка, праска, електрична лампочка, електрочайник)

Стисливість газів
Обладнання: насос, гумова кулька.
Натиснемо на поршень насоса – він переміститься майже до кінця свого ходу. Якщо тепер відпустити його, то він повернеться у своє початкове положення.
 Висновок: гази легко стискаються і так само легко розширюються
Коли накачати кульку повітрям, вона набуде округлої форми, всередині неї повітря розподілилось по всьому об'єму. Висновок: гази леткі і заповнюють весь наданий їм об'єм.

Розширення тіл під час нагрівання
Обладнання: Кулька з кільцем, спиртівка, сірники.
На початку досліду показують, що кулька в холодному стані має діаметр менший діаметра отвору кільця. Для цього звільнюють зажимний гвинт муфти і переміщають кільце вгору по стержню штатива так, щоб кулька пройшла через отвір кільця.

Потім знову кільце опускають вниз і відводять вбік. Під кулькою розміщують запалену спиртівку і нагрівають її протягом 2 – 3 хв. Після нагрівання спиртівку прибирають, а кільце переміщують по стійці вгору і переконуються, що нагріта кулька не проходить через отвір кільця і застряє в ньому. Висновок: металева кулька розширюється під час нагрівання.

Немає коментарів:

Дописати коментар