понеділок, 25 вересня 2017 р.

Вплив звукових і електромагнітних коливань на організм людини


Мета: розглянути властивості механічних і електромагнітних  хвиль, їхні характеристики, сфери застосування та їх вплив на організм людини; з'ясувати як правильно користуватися благами цивілізації без шкоди для здоров'я, розвинути культуру користування побутовими приладами без шкоди для власного самопочуття, виховувати самосвідомість, відповідальність та організованість.
Тип уроку: нестандартний, урок-конференція.
Демонстрації: Як зварити яйце за допомогою мобільного телефону (на початку уроку між двома мобільними телефонами покласти сире яйце; телефони повинні бути в режимі розмови), звуки різної частоти,
Обладнання: мультимедійна система; таблиця «Шкала електромагнітних хвиль, мобільні телефони, яйце, звуковий генератор.
ХІД УРОКУ:
            1. Вступне слово вчителя
Фізика перекладається українською як «природа». Фізичні знання потрібні для виготовлення різних машин, механізмів, приладів, які людина використовує в побуті, виробництві, наукових дослідженнях тощо.
Ця наука досліджує різноманітні фізичні явища: електричні, звукові, магнітні, механічні, світлові, теплові.
Щоб зрозуміти, як далеко ступило вперед людство, досить порівняти умови морських подорожей у далеку давнину й нині
На відміну від давньогрецьких вітрильників, корабель XXI століття має двигун і не залежить від примх вітру. У сучасного капітана є докладна карта району плавання. Його судно обладнане супутниковою системою GPS, завдяки якій він завжди знає місце перебування й курс. Сонар – попередить капітана про підводні скелі та рифи, а радар — про надводні небезпеки в умовах поганої видимості. У разі аварії капітан завжди може викликати допомогу по радіо.
Все більше і більше електричних приладів входить у наш побут. Але чи всі вони покращують наше здоров'я? Зовсім ні. Робота багатьох з них полегшує працю, створює комфорт, але негативно позначається на самопочутті людини. Так що дуже часто за комфорт ми платимо здоров'ям.
Радіо, телебачення мобільний зв'язок – ми не уявляємо свого життя без них. Ми із задоволенням ходимо на концерти, дискотеки, слухаємо музику в навушниках. Завдання нашого сьогоднішнього уроку з'ясувати –  як побутові прилади впливають на наше самопочуття. Чи варто сильно підкручувати телевізор та магнітофон, чи можна класти мобільний телефон під подушку? Як правильно користуватися благами цивілізації без шкоди для здоров'я?
Хвиля. Хто в дитинстві не кидав камінець у калюжу, спостерігаючи як по поверхні води розходяться круги які ми називаємо хвилями. Ми із задоволенням їздимо на море, щоб поніжитися на сонечку і погойдатися на хвилях. Але поняття хвилі набагато ширше ніж наші дитячі уявлення.

2. Актуалізація опорних знань.
1. Що таке хвиля?
2. На які групи діляться хвилі?
3. Які хвилі належать до механічних?
4. Які хвилі належать до електромагнітних?
5. Яка частота хвиль називається звуковою?
6. Чи поширюються на велику відстань електромагнітні хвилі від побутової мережі?
7. Як змінюється вплив ЕМХ на організм людини із збільшенням їхньої частоти?
8. Які хвилі впливають на людський організм на генетичному рівні?
Ми будемо розглядати властивості цих хвиль з фізичної точки зору, сфери їх застосування в побуті та техніці, застосування хвиль в медицині, правила безпечного користування побутовими приладами та медичні рекомендації як запобігти захворювань, які виникають внаслідок опромінення людського організму. Кожен з вас мріє стати хто фізиком, хто біологом або медиком, хто інженером або істориком. Сьогодні ви всі спробуєте бути такими спеціалістами, відповідно до ваших мрій.
3. Урок буде проходити у вигляді конференції.
Фізик: Як уже було сказано раніше хвилі поділяються на механічні і електромагнітні.
До механічних хвиль належать інфразвукові, звукові та ультразвукові хвилі. Зараз ми розглянемо їхні характеристики та їхній вплив на здоров'я людини.
Фізик: Інфразвук –  пружні хвилі, аналогічні звуковим, але з частотами нижче рівня сприйняття людського вуха. Цей частотний діапазон використовується в сейсмографах для визначення землетрусів.  Виявлено, що інфразвук пагубно впливає на організм людини і оточуюче середовище.
Журналіст: Де виникають інфразвукові коливання?
Фізик: Природнім джерелом інфразвуку є землетруси, бурі, урагани, хвилі цунамі.
Техногенним джерелом може бути потужне обладнання, транспорт, гірничі розробки за допомогою вибухів. Найбільшу інтенсивність інфразвукових коливань створюють машини і механізми, що мають поверхні великих розмірів, що роблять низькочастотні механічні коливання.
Журналіст: А музичні інструменти можуть бути джерелом інфразвуку?
Історик: З музичних інструментів інфразвук можна відтворити на  органі. В одному зі старовинних лондонських театрів ставили п'єсу в середині якої дія переносилась із сучасності у далеке минуле. Режисерові-постановнику не вдавалось створити необхідну таємність дії. Відомий фізик Роберт Вуд, що знаходився на репетиції, запропонував діяти на глядачів низькочастотним нечутним звуком. Наступного дня до театру привезли трубу великих розмірів та приладнали її до органу. Незадовго до спектаклю Вуд провів короткочасний дослід по впливу інфразвуку на людей. Коли він привів у дію генератор, нічого не чекавших глядачів охопила турбота, безпричинний страх, вони стали сумно переглядатися, дивитися по сторонах, а декотрі встали зі стільців і пішли до виходу. Ніякого звуку не було чути, але кришталеві підвіски старовинного канделябра затремтіли. Навіть на вулиці почалась паніка.
Журналіст: Чи означає це, що інфразвук впливає на психічну сферу людини?
Психолог: При великих амплітудах, інфразвук відчувається як біль у вусі, вібрація, може викликати відчуття страху та навіть смерть від розриву судин. Вплив інфразвуку на людину пов'язаний з резонансом внутрішніх органів.
Інфразвуки особливий вплив роблять на психічну сферу людини: уражають усі види інтелектуальної діяльності; погіршують настрій; іноді з’являється відчуття розгубленості, тривоги, переляку, страху, а при високій інтенсивності – почуття слабкості, як після сильного нервового потрясіння.
Фізик: Ідемо далі. На черзі звук –  коливальний рух частинок пружного середовища, що поширюється у вигляді хвиль у газі, рідині чи твердому тілі з частотою від 16 до 20000 Гц. Більшість явищ у природі супроводжуються характерними звуками, які сприймаються та розпізнаються вухом людини і тварин і служать для орієнтування та спілкування.
Журналіст: Шкідливий чи корисний звук?
Лікар: Однозначної відповіді нема. Медичні дослідження показали, що шум завдає суттєвої шкоди здоров’ю людини, але й абсолютна тиша лякає і пригнічує її. Тиша викликає почуття знервованості, люди втрачають працездатність. І, навпаки, було встановлено, що звуки значної сили стимулюють процес мислення, особливо процес рахунку.
Журналіст: Отже перебуваючи в сильному шумі можна стати генієм?
Лікар: Звичайно ні. Постійна дія сильного шуму може негативно вплинути на слух, викликати дзвін у вухах, запаморочення, головний біль, підвищення втоми.
Журналіст: Можна періодично виходити з приміщення, щоб відпочити від шуму і далі продуктивно продовжувати працювати.
Психолог: Це не допоможе.Шум має акумулятивныий ефект, тобто акустичні подразнення, накопичуючись в організмі людини, все сильніше пригнічують нервову систему. Процес нервово-психічних захворювань вищий серед осіб, що працюють у гомінких умовах, ніж у людей, що працюють у нормальних звукових умовах.
Журналіст: Чи впливає звук на здатність людини контролювати свої дії?
Лікар: Шуми викликають функціональні розлади серцево-судинної системи; шкідливо впливають на зоровий і вестибулярний аналізатори; знижують рефлекторну діяльність, що часто стає причиною нещасних випадків і травм.
Зменшення рівня шуму покращує самопочуття людини і підвищує продуктивність праці. З шумом необхідно боротися як на виробництві, так і в побуті. Уміння дотримуватися тиші – показник культури людини і його доброго ставлення оточуючих. Тиша потрібна людям так само, як сонце і свіже повітря.
Фізик: Є ще питання? Тоді йдемо далі. Коливання з частотами більшими за звукові називається ультразвуком. Ультразвук — пружні коливання і хвилі з частотами приблизно від 20 000 Гц і до одного мільярда Гц. Ультразвукові коливання чують собаки до 50 000 Гц, та летючі миші до 100 000 Гц.
Журналіст: Ультразвук використовується в медицині. Чи означає це, що  він для людини не шкідливий?
Лікар: Тривалий вплив ультразвуку на організм людини спричиняє головний біль; утому; підвищену збудливість; закладеність у вухах; відхилення з боку вестибулярного, слухового, зорового та інших аналізаторів. У вираженій стадії захворювання відбувається органічне ураження центральної нервової системи, психічні порушення, втрата працездатності.
Журналіст: Отже в медицині його застосовувати шкідливо?
Лікар: Ні це не так. В медицині ультразвук використовується під наглядом лікаря. Час проходження процедури строго обмежений. Тому не варто боятися ультразвукових процедур. Часто використовують ультразвук для прискорення зрощення зламаних кісток, ультразвук має ефект, схожий до активних вправ, навантажує кістку і примушує її виробляти більше кісткових клітин.
Журналіст: А застосування ультразвуку не викликає у хворого больові відчуття?
Лікар: Ультразвук має дію: протизапальну, розсмоктуючу, аналгезуючу, спазмолітичну.
Журналіст: Отже ультразвук використовується лише в травматології?
Лікар: Звичайно ні. У фізіотерапії використовується такий метод як фонофорез, при якому на тканини діють ультразвуком і вводяться, з його допомогою лікувальні речовини. Лікувальна речовина при введенні ультразвуком не руйнується.
Таким методом лікуються такі захворювання: остеохондроз, артрити, травми опорно-рухового апарату; неврити, радикуліти, невралгії, травми нервів.
Журналіст: Чи використовується ультразвук для діагностики захворювань?
Лікар: Ультразвукове дослідження - діагностичний метод, основою якого є отримання зображення внутрішніх органів за допомогою ультразвукових коливань. Відбиті від внутрішніх структур звукові коливання фіксуються спеціальним датчиком і реконструюються на екрані монітора у вигляді зображення в режимі реального часу.
При проведенні УЗД не використовується іонізуюче (радіоактивне) випромінювання, що зумовлює відносну безпечність діагностики. УЗД використовують для виявлення захворювань органів черевної порожнини і нирок, в акушерській та педіатричній практиці.
Журналіст: Чому вагітним жінкам переконливо рекомендують проходити УЗД?
Лікар: Для виявлення паталогій розвитку плода на ранніх стадіях. Якщо плід має якісь відхилення від норми фізіологічні, або психічні, тоді майбутнім мамам рекомендують, за їхнім бажанням, зробити аборт.
Фізик: Є ще запитання? Тоді йдемо далі. Зараз ми переходимо до електромагнітних випромінювань. І з'ясуємо які приховані загрози воно таїть в собі. Електромагнітна хвиля – це процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі. До електромагнітних хвиль належать радіохвилі, інфрачервоне, видиме та ультрафіолетове випромінювання, рентгенівські та гама хвилі
Електромагнітні хвилі з найменшою частотою належать до радіодіапазону. Радіодіапазон використовується для передачі сигналів на віддаль за допомогою радіо, телебачення, мобільних телефонів. У радіодіапазоні працює радіолокація.
Журналіст: Що є джерелом електромагнітних випромінювань?
Інженер: Штучними джерелами випромінювань є потужні радіотелевізійні, радіолокаційні станції, станції мобільного зв'язку, недосконалі комп'ютери, високовольтні лінії електрозв'язку, електротранспорт, електростанції й підстанції, мікрохвильові печі, телевізори, електроплити, праски, холодильники, а також будь-які елементи, що підключені до мережі.
Журналіст: Ви хочете сказати що побутова техніка випромінює електромагнітні хвилі?
Інженер: Так. В кімнатах де ви спите не повинно бути ніяких включених електроприладів. Лягаючи спати потрібно не просто пультом виключити телевізор, а вимкнути його з мережі. Так само і комп'ютер, тим більше якщо він під'єднаний до інтернету. Ще один приклад штучного випромінювання, який, до речі, може викликати виникнення катаракти, є випромінювання мікрохвильових печей.
Журналіст: Як перевірити чи безпечність мікрохвильовки?
Інженер: Перевірити чи ваша піч не шкідлива дуже просто: 1. Включати її не треба. 2. Покласти всередину мобільний телефон 3. Подзвонити на телефон. Якщо телефон всередині задзвонить, значить мікрохвильова піч шкідлива і пропускає більше хвиль ніж треба і може причинити шкоду вашому здоров'ю.
Журналіст: Чим же шкідливі електромагнітні поля?
Лікар: Медичні обстеження засвідчили розлади, що спостерігаються під час впливу електромагнітних хвиль на організм людини: слабкість, підвищена втомлюваність, пітливість, сонливість, а також розлад сну, головний біль, болі в області серця. Пригнічуються також харчові та статеві рефлекси.
Журналіст: Як впливає на наш організм мобільний телефон?
Фізик: Річ у тім, що мобільний телефон — це джерело постійного надвисокочастотного випромінювання, за допомогою якого і здійснюється зв’язок. Це випромінювання пригнічує тонкі електромагнітні імпульси клітин живих організмів. Найнебезпечнішою частиною мобільників є антена.
Журналіст: Чим вони нам загрожують?
Лікар: Вони шкідливі тим, що нагрівають організм «зсередини» на клітинному рівні. Особливо від цього потерпають ті частини тіла, які не омиваються кров’ю, а відтак залишаються поза системою терморегуляції організму. Зокрема, кришталик ока. Від внутрішнього перегрівання він руйнується і мутніє.
Мобільні телефони мають негативний вплив на якість сперми, знижуючи її втричі. Це стосується не лише тих чоловіків, які багато розмовляють телефоном, а й тих, які просто носять мобілку у кишені брюк чи на поясі.
Треба врахувати і те, що постійні розмови телефоном спричинюють також перенапруження м’язів, запалення сухожиль, зміщення хребців. Адже тіло перебуває в неприродному для нього положенні, фіксуючи трубку біля вуха.
Журналіст: А дітям, в якому віці варто купляти мобільний телефон?
Лікар: Цей хвилюючий для дитини момент потрібно відтягти якомога далі. Вчені рекомендують батькам у жодному разі не купувати мобільних телефонів дітям, молодшим за 8 років. А в старших – суворо регламентувати кількість розмов. Черепна коробка у дітей не така міцна і товста як у дорослих, це може стати причиною виникнення пухлини у голові дитини.
Журналіст: Відмовлятися від телефонів ніхто не збирається. Чи є якісь рекомендації безпечного користування мобільним телефоном?
Лікар: Звичайно. Якщо вам доводиться багато спілкуватися мобільним телефоном, не тримайте його постійно біля вуха. Купіть собі навушники. Це частково зменшить вплив надпотужного випромінювання.
Майте на увазі, що не всі апарати мобільних телефонів мають однакове за силою випромінювання: одні більше, другі — менше. Тому, купуючи телефон, обов’язково попросіть показати копію сертифіката на обрану вами модель, в якому буде зазначено що випромінювання вашого телефону відповідає міжнародним стандартам.
Журналіст: А чи залежить дія телефону на організм, від оператора зв'язку?
Лікар: Обираючи оператора зв’язку, віддайте перевагу тому, який має найрозгалуженішу мережу ретрансляторів. Бо що більше телефон напружується в пошуках базової станції, то більшою стає випромінювана ним доза електромагнітних хвиль.
Журналіст: Які телефони менш шкідливі для організму?
Лікар: Не обирайте маленькі моделі мобільних телефонів, вони мають потужніше випромінювання порівняно з більшими.
Журналіст: Чи можна розмовляти по мобільному телефону в транспорті?
Лікар: Не варто цього робити. Випромінювання мобільника відбиваються від металевого корпусу машини, збільшуючи потужність у кілька разів. До речі, окуляри в металевій оправі з цих само міркувань також краще знімати під час розмови.
Журналіст: Які б іще рекомендації ви дали?
Лікар: Набравши потрібний номер, не притискайте відразу телефон до вуха — саме під час з’єднання відбувається найпотужніше випромінювання. Тому стежте за процесом виклику, дивлячись на екран мобільника, і лише після того, як з’єднання відбулося, підносьте його до вуха.
Тримайте телефон не ближче 2 м від ліжка, щоб віддалити себе від випромінюваного ним поля. Якщо на екрані вашого мобільника кількість «антенок» зменшилася, це означає що ви потрапили в зону слабкої дії сигналу. Таке трапляється в приміщеннях вокзалів, аеропортів, метро, в підвалах. Намагайтеся не розмовляти довше трьох хвилин. Між розмовами робіть перерви не менш як на 15 хвилин. Стежте, щоб загальна кількість розмов за добу не перевищувала однієї години.
Фізик: Є ще запитання? Тоді ми рухаємось далі по шкалі. Електромагнітні хвилі з вищою частотою належать до інфрачервоного діапазону. В інфрачервоному діапазоні лежить теплове випромінювання тіла.
Журналіст: Де використовують таке випромінювання?
Інженер: Реєстрація цього випромінювання лежить в основі роботи приладів нічного бачення. Інфрачервоні випромінювачі застосовують у промисловості для сушіння лакофарбових поверхонь.
Інфрачервоне випромінювання надає не тільки термічний, а й біологічний вплив на продукт, сприяє прискоренню біохімічних перетворень в біологічних полімерах (крохмаль, білок, ліпіди). Конвеєрні сушильні транспортери з успіхом можуть використовуватися при закладці зерна в зерносховища і в борошномельній промисловості.
Журналіст: Як використовують це випромінювання в побуті?
Інженер: Інфрачервоні обігрівачі використовуються для організації додаткового або основного опалення у приміщеннях, а так само для локального обігріву вуличного простору (вуличні кафе, альтанки, веранди).
Журналіст: Як діє інфрачервоне випромінювання на організм людини?
Лікар: Інфрачервоні хвилі, проникаючи глибоко в тіло, прогрівають тканини, органи, м'язи, кістки і суглоби. Завдяки цьому прискорюється потік крові та інших рідин тіла. Підсилює дію імунної системи організму, покращує живлення м'язів, різко підвищує постачання кисню в тканини.
Журналіст: Чи означає це, що інфрачервоне випромінювання не шкідливе для нашого організму?
Лікар: Знаходження людини протягом тривалого періоду часу в зоні інфрачервоного випромінювання значної потужності, як і при дії високих температур, впливає на центральну нервову систему, серцево-судинну систему, порушує тепловий баланс в організмі. Діючи на очі, інфрачервоне випромінювання викликає помутніння кришталика, опік сітківки, кон'юнктивіти.
Фізик: Електромагнітне випромінювання з довжиною хвилі від 400 нм до 800 нм належать до діапазону видимого світла. В залежності від частоти й довжини хвилі видиме світло розрізняється за кольорами. Ньютон розділив світло на сім кольорів: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, індиго і фіолетовий. Число сім він вибрав з переконання, що існує зв'язок між кольорами, музичними нотами, об'єктами Сонячної системи і днями тижня.
Журналіст: Видиме світло є джерелом життя на Землі. Невже і воно містить в собі приховані загрози?
Біолог: Ви правильно говорите –  світло це джерело життя. Воно є причиною фотосинтезу, завдяки чому ростуть рослини. Воно надає енергії нам з вами, стимулюючи нашу діяльність. Важко уявити що буде, як світло зникне. Видиме випромінювання – є  єдиним подразником очей, викликає зорові відчуття, що забезпечують зорове сприйняття світу. Проте дія світла на око не обмежена тільки аспектом бачення - виникненням на сітківці ока зображень і формуванням зорових образів. Впливаючи через орган зору, світло  збуджує або пригнічує центральну нервову систему, перебудовуючи фізіологічні і психічні реакції, змінюючи загальний тонус організму, підтримуючи діяльний стан .
Журналіст: Як впливає світло на наш емоційний стан?
Психолог: Через зорові відчуття формується емоційний стан людини. Розглядаючи всесвітньо відому картину італійського художника та архітектора епохи Відродження Рафаеля Санті "Сікстинська мадонна", учні навряд чи зможуть уявити яскраву, бурхливу, танцювальну чи маршову музику. Мабуть, в їхній уяві виникне музика спокійна, задумлива чи сумна, пісенна та мелодійна, оскільки, саме через пісенність найкраще можна виразити почуття ніжності, доброти, ліричні та поетичні образи.
Журналіст: Діти частіше  дивляться телевізор, ніж відвідують музеї.
Психолог: На жаль це дійсно так. Якщо діти постійно дивляться фільми, що містять жорстокість та агресію, то вони в повсякденному житті використовують ті прийоми і форми поведінки, які бачать на екрані. Батькам варто контролювати чим цікавиться їхня дитина. Вибирати передачі і канали які розвивають дитячу уяву, заставляють її мислити.
Журналіст: Як світло впливає на наш зір?
Лікар: Сонячне світло, будучи першопричиною появи самого органу зору, за певних умов може викликати небезпечні незворотні пошкодження очей. Створені людиною потужні штучні джерела світлових випромінювань, покликані задовольняти потреби науки, виробництва та медицини, також нерідко є причиною ушкоджень очей.
Фізик: Рухаємося далі. Хвилі з довжиною меншою за 400 нм називаються ультрафіолетовими. Людське око їх не розрізняє, хоча їхні властивості не дуже відрізняються від властивостей хвиль видимого діапазону. Більша частота, а, отже, й енергія квантів такого світла призводить до більш руйнівної дії ультрафіолетових хвиль на біологічні об'єкти. Земна поверхня захищена від шкідливої дії ультрафіолетових хвиль озоновим шаром. Для додаткового захисту природа наділила людей темною шкірою. Проте ультрафіолетові промені потрібні людині для продукування вітаміну D.
Журналіст: Яка дія УФ-випромінювання на нас?
Лікар: На людину і тварин малі дози УФ-випромінювання впливають благотворно — покращують імунобіологічні властивості організму. Характерною реакцією шкіри на УФ-випромінювання є специфічне почервоніння — еритема яка звичайно переходить в захисну пігментацію — «засмагу». Великі дози УФ-випромінювання можуть викликати пошкодження очей і опік шкіри. Часті і надмірні дози в деяких випадках можуть зумовлювати канцерогенну дію на шкіру.
УФ підвищує рівень  імунітету, змінює легеневу вентиляцію — частоту і ритм дихання, активізує діяльність ендокринної системи.
Журналіст: Для чого потрібен в організмі вітамін Д?
Лікар: Він зміцнює кістково-м'язову систему і має антирахітну дію. Дітям які народилися в осінньо-зимовий період лікарі-педіатри в обов'язковому порядку приписують аптечний вітамін Д, щоб компенсувати нестачу сонця в цей період. Особливо слід відзначити, що тривала недостатність УФ випромінювання може мати несприятливі наслідки для людського організму, які отримали назву «світлового голодування». Найбільш частим проявом цього захворювання є порушення мінерального обміну речовин, зниження імунітету, швидка стомлюваність тощо.
Журналіст: Яка дія цього випромінювання на шкіру?
Лікар: Дія ультрафіолетового опромінення на шкіру, що перевищує її природну захисну здатність, призводить до опіків. Тривала дія ультрафіолету сприяє розвитку меланоми, різних видів раку шкіри, прискорює старіння і появу зморшок. При контрольованій дії на шкіру ультрафіолетових променів, одним з основних позитивних факторів вважається утворення на шкірі
Журналіст: Яка роль шкірного жиру для утворення вітаміну Д?
Лікар: Жир шкірного сала, що знаходиться на поверхні шкіри, піддається дії ультрафіолету і потім знову вбирається в шкіру. Але якщо змити шкірний жир перед тим, як вийти на сонячне світло, вітамін D не зможе утворитися. Якщо прийняти ванну відразу ж після перебування на сонці і змити жир, то вітамін D може не встигнути вбратися в шкіру.
Фізик: Питання ще є? Рухаємося далі. Електромагнітні хвилі ще вищої частоти належать до рентгенівського діапазону. Вони називаються так тому, що їх відкрив Рентген, вивчаючи випромінювання, яке утворюється при гальмуванні електронів. Рентгенівські хвилі слабо взаємодіють із речовиною, сильніше поглинаючись там, де густина більша. Цей факт використовується в медицині для рентгенівських досліджень.
Журналіст: Невже воно не шкідливе для людського організму?
Лікар: Рентгенівське випромінювання може викликати мутації генів, що призводять до виникнення аномалій розвитку у потомства, і пухлинні захворювання у тих, хто піддавався опромінюванню. Але дози, які отримує пацієнт і персонал рентгенівських кабінетів при проведенні даного виду досліджень, невеликі і не приносять шкоди при дотриманні всіх правил техніки безпеки. Особливо слід зазначити, що рентгенівські апарати потрібно періодично міняти на нові, більш сучасні. Рівень випромінювань в старих апаратах значно перевищує допустимі медичні норми.
Журналіст: Як використовується рентгенівське випромінювання?
Лікар: Рентгенографія - одержання статичного зображення на рентгенівській плівці.
Рентгеноскопія - методика отримання зображення на екрані. Її відмінною рисою є можливість вивчати органи при їх природних рухах (наприклад, скорочення серця). Негативна особливість полягає в тому, що рентгенівське випромінювання впливає на організм пацієнта більш тривалий час, тому доза опромінення більше, ніж при рентгенографії.
Рентгенівська комп'ютерна томографіязаснована на скануванні об'єкта вузьким пучком рентгенівського випромінювання, володіє великою роздільною здатністю, дозволяє визначити щільність різних тканин.
Журналіст: Чи використовуються рентгенівські промені для лікування?
Лікар: Так. Дуже широко використовується для лікування онкологічних захворювань. Метод називається рентгенотерапія. Метою є пригнічення життєдіяльності клітин патологічно змінених тканин або повне їх зруйнування, без пошкодження, однак, здорових тканин. Часто рентгенотерапію використовують разом з хіміотерапією.
Журналіст: Для чого людину змушують раз на рік проходити флюорографію?
Лікар: Флюорографія – метод рентгенологічного дослідження, що полягає в одержанні фотознімка рентгенівського зображення з флюоресцентного екрана. Застосовується насамперед для діагностування туберкульозу та злоякісних новоутворень легень. Також в медичній діагностиці флюорографія використовується для вивчення молочних залоз та кісткової системи.
Фізик: Найвищу частоту й найменшу довжину мають γ-промені. Такі промені утворюються внаслідок ядерних реакцій і реакцій між елементарними частинками. γ-промені мають велику руйнівну дію на біологічні об'єкти.
Журналіст: що є джерелом такого проміння?
Фізик: сонячне випромінювання, уранові розробки, ядерні вибухи, аварії на атомних станціях.
Журналіст: Звідки беруться γ-промені?
Фізик: γ-промені утворюються внаслідок природного процесу, який називається радіоактивністю - це властивість деяких елементів (радію, урану, плутонію) випромінювати особливі види радіації - альфа-, бета-, та гамма-випромінювання. Вона здатна викликати ушкодження не тільки одразу після впливу великих доз, а й через багато років.
Журналіст: Уран, його добувають люди, на рудниках. Чи не є це прямою загрозою для їхнього здоров'я?
Фізик: Люди, які довго працювали на уранових рудниках, мали схильність до раку легенів. Художники, які розмальовували циферблати годинників фарбами, що світяться, часто хворіли на рак кісток.
Журналіст: А як же тоді ядерна енергетика, ядерні випробування. Чи не містять вони для нас загрози?
Фізик: Розвиток ядерної енергетики, військової промисловості, випробування ядерної зброї, використання радіоактивних ізотопів та іонізуючого випромінювання в медицині та різноманітних виробничих процесах впливають на рівень радіоактивного фону навколишнього середовища.
Журналіст: Але це не заважає випробовувати і використовувати ядерну зброю?
Історик: Актуальною проблема впливу радіації стала внаслідок застосування атомної зброї в Хіросімі та Нагасакі.
Садако Сасакі, японська дівчинка, яка стала символом неприйняття ядерної війни. Жила в місті Хіросіма. Під час атомного бомбардування перебувала в будинку всього за милю від епіцентру вибуху і залишилася живою. Росла здоровою й активною дитиною, але в листопаді 1954 р. у неї з'явилися ознаки променевої хвороби.
21 лютого 1955 р. Садако була госпіталізована з діагнозом «лейкемія». Від свого найкращого друга вона почула про легенду, згідно з якою людина, що складе тисячу паперових журавликів, може загадати бажання, яке обов'язково здійсниться. Садако почала складати журавликів із будь-яких шматочків паперу. 25 жовтня 1955 р. вона померла, встигши зробити більше тисячі журавликів. Після публікації її листів Садако стала всесвітньо відомою. У Хіросімі та Сіетлі (США) встановлено статуї дівчинки – жертви ядерної атаки, яка складала журавликів, сподіваючись на порятунок.
Журналіст: Ядерна енергетика – це  також бомба, на якій сидить зокрема і Україна? Вибух атомного реактора в Чорнобилі показав, що мирний атом далеко не мирний?
Історик: Чорнобильська катастрофа — екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.
Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення.
Журналіст: А як же жінки, які мали народити? Вагітним не можна робити флюорографію. γ-промені набагато шкідливіші від рентгенівських.
Історик: Чорнобильські породіллі – після аварії на ЧАЕС їх заставляли іти на аборт, а тих що втекли ловила міліція. Більше  півтисячі вагітних жінок були евакуйовані з Прип'яті і навколишніх сіл. Лікарі  рекомендували робити аборти навіть тим, кого ледве торкнулась радіація. Навіть  киянкам говорили, що вони ризикують народити дитину с патологіями. По всьому світі вагітні жінки масово почали робити аборти. За місяць їх було зроблено більше 250 000.
Журналіст: Які зміни відбуваються в людському організмі під впливом радіації?
Лікар: Важкість впливу радіації на організм людини залежить від того, як відбувається цей вплив – відразу чи порціями. Більшість органів встигає відновитися, тому вони краще переносять серію короткочасних доз. Реакція різних органів на радіацію неоднакова – червоний кістковий мозок та органи кровотворної системи, репродуктивні органи та органи зору найбільш вразливі. Також, варто зауважити, що діти сильніше схильні до дії радіації, ніж доросла людина. Більшість органів дорослої людини не такі схильні до впливу радіації – це нирки, печінка, сечовий міхур, хрящові тканини. Найчастіше під впливом радіації люди хворіють на лейкемію та променеву хворобу.
Журналіст: Що це за хвороби?
Лікар: Променева хвороба проявляється стомлюваністю, блювотою, змінами у крові та шлунково-кишковому тракті. Можуть бути серйозні та навіть смертельні ушкодження нервової системи, а також випадання волосся.
При лейкемії порушується вироблення білих кров'яних тілець, необхідних для боротьби з інфекцією, тромбоцитів, які згортають кров, запобігаючи кровотечам, та червоних кров'яних тілець, що призводить до розвитку анемії.  На ранніх стадіях захворювання може бути виявлено за допомогою звичайного аналізу крові, при цьому хворий може почуватися і виглядати абсолютно здоровим.
Пізніше у хворого розвивається втомлюваність, блідість, носові кровотечі та інші види кровотеч, біль у кістках, садніння в горлі, виділення поту, особливо вночі. Ще пізніше наростає слабість, посилюються кровотечі та біль, часто буває підвищена температура, збільшуються лімфатичні залози. Можливе припухання ясен та розвиток різних захворювань шкіри.
Біолог: Після Чорнобильської аварії основна дія на людину визначається двома видами радіонуклідів: цезієм-137 та стронцієм-90. Вони надходять до організму з продуктами харчування і нагромаджуються у тканинах м'язів та кісток. У дітей через велику інтенсивність обмінних процесів стронцій утримується активніше, ніж у дорослих. У вагітних стронцій проникає через плаценту і відкладається у кістковій тканині плоду.
 Радіоактивні речовини активно вступають у процеси обміну, вражають клітини, спричиняють порушення роботи органів і систем регуляції. Вони виводяться із організму і знову надходять із зовнішнього середовища і чим довше перебувають в людському організмі, тим більшої шкоди йому завдають.
Журналіст: Як же захиститися від дії небезпечних доз радіації?
Лікар:Рекомендації по захисту від дії небезпечних доз радіації
1. Повноцінне харчування. Насамперед слід підтримувати збалансований за всіма основними харчовими компонентами раціон, враховуючи достатню кількість мікроелементів, вітамінів та інших життєво необхідних речовин.
 2. Щоденне випорожнення кишечнику.
 3. Вживання великої кількості рідини.
 4. Вживання якомога більшої кількості овочів, фруктів, рослинної олії, цибулі, часнику.
 5. Прийом рослинних препаратів з антирадіаційною дією. До їх складу входять фітосорбенти - сполуки, які зв'язують і виводять з організму радіонукліди, важкі метали, інші токсичні речовини. Вони регулюють обмінні процеси, нормалізують вміст холестерину, поліпшують роботу печінки і нирок.
Журналіст: Які продукти харчування мають антирадіаційну дію?
Біолог: Природне джерело фітосорбентів - фрукти, овочі, зернові культури та продукти їх переробки. Багато пектину містять буряки, морква, яблука, айва, сливи, аґрус, суниці, брусниця, смородина, цедра цитрусових. Насіння льону, айви, листя подорожника, липовий цвіт та квітки ромашки багаті слизовими речовинами. Багато клітковини у висівках, зародках пшениці, хлібі грубого помелу, кукурудзі, капусті, буряках, моркві, цибулі, огірках, кабачках.
Рослинні антиоксиданти є також важливим засобом захисту організму від тривалої дії радіаційного навантаження. Антиоксидантами багаті обліпиха, кедрові горіхи, плоди шипшини, звичайна та чорноплідна горобина, зелений чай, полин,капуста, морква, баклажани,часник, цибуля, цитрусові, виноград.
Адаптогени - речовини, котрі забезпечують швидке пристосування організму до зовнішніх умов. Вони містяться у женьшені, липовому цвіті, родіолі рожевій, ехінацеї, елеутерококу.
Журналіст: Як звести до мінімуму руйнуючу дію випромінювання?
Інженер: Ще на стадії проектування повинно бути забезпечене таке взаємне розташування опромінюючих та опромінюваних об’єктів, яке б зводило до мінімуму інтенсивність опромінення. Оскільки повністю уникнути опромінення неможливо, потрібно зменшити ймовірність проникнення людей у зони з високою інтенсивністю ЕМП, скоротити час перебування під опроміненням. Потужність джерел випромінювання мусить бути мінімально потрібною.
Колективний захист спирається на розрахунок поширення радіохвиль в умовах конкретного рельєфу місцевості. Економічно найдоцільніше використовувати природні екрани — складки місцевості, лісонасадження, нежитлові будівлі.
Захист приміщень від зовнішніх випромінювань можна здійснити завдяки обклеюванню стін металізованими шпалерами, захисту вікон сітками, металізованими шторами.

4. Підсумки уроку. Фронтальна бесіда.
1. Які властивості механічних та електромагнітних хвиль?
2. Які їхні характеристики та сфери застосування?
3. Який вплив чинять вони  на організм людини?
4. Як правильно використовувати побутову техніку?
5. Оцінювання роботи учнів. Домашнє завдання. Скласти памятку-застереження про електромагнітні хвилі.

Немає коментарів:

Дописати коментар